Start your engines! (if you dare)

MOTO GP WORLD τεύχος Νο 14, ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

Κείμενο: ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΤΕΡ Φωτογραφίες: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Οι άνθρωποι του οίκου βελτιώσεων Power House, είναι ορκισμένοι εχθροί του χρόνου. Είτε αυτό αφορά στο χρόνο που χρειάζεται να διανύσει μια μοτοσικλέτα το 400άρι στους αγώνες dragster, είτε στην πραγματική ζωή.

Η μυθική αίσθηση επιτάχυνσης που παραπέμπει σε αεροπορικές επιδόσεις, είναι ο πόθος κάθε ανήσυχου αναβάτη. Η προσθήκη turbo σε έναν κινητήρα μπορεί να εξάγει εκτυφλωτική απόδοση. Αποτελεί την προσφιλή μέθοδο και ειδικότητα του Power House (www.power-house.gr), συνεργείο-εργαστήριο βελτιώσεων στη Δάφνη, που ξεκίνησε ο Νίκος Μαυρομμάτης με τον Ηλία Ατσάρο το 1990 και δηλώνει πως τέτοιες επιδόσεις είναι γεγονός. Επικαλείται τα σχόλια των ικανοποιημένων πελατών του, Ελλήνων και αλλοδαπών. Από το 1994 το συνεργείο συνεργάζεται με το δίκτυο της Yamaha σαν εξουσιοδοτημένο service, το μεράκι όμως παραμένει. Εκτός από τα αναμενόμενα υπερτροφοδοτούμενα R1 και XJR 1300, είδαμε και TDM 900 καθώς και XTZ 660, μάρτυρες αφενός της στενής σχέσης με την Yamaha και αφετέρου των δυνατοτήτων της ομάδας του Power House, όπου όλα γίνονται… turbo. Οι επιτυχίες του οίκου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα dragster (πολλές πρωτιές στην μεγάλη κατηγορία) και η ποιότητα των μετατροπών που συνοδεύονται από εγγύηση αξιοπιστίας το αποδεικνύουν.

yamaha ifyoudare1
Ένα κινούμενο κατάστημα αξεσουάρ σε δυο τροχούς. Η «μαύρη χήρα» του Power House διαθέτει ότι μπορεί να ονειρευτεί κανείς. Κάθε προϊόν της Ohlins επιστρατεύεται για να τιθασεύσει 260 άλογα! Πιρούνι, αμορτισέρ και σταμπιλιζατέρ πασχίζουν να διατηρήσουν τις Marchesini μαγνησίου σε ευθεία γραμμή. Αγωνιστικά φρένα της Brembo φροντίζουν την επιστροφή στη γη.

yamaha ifyoudare2

1. Ο εφιάλτης του υδραυλικού και του ηλεκτρολόγου. Διακρίνεται η 2η σειρά μπεκ ψεκασμού (από R1 παραγωγής) και η βαλβίδα εκτόνωσης. Ενεργοποιείται στο κλείσιμο του γκαζιού, επιτρέποντας τν διαφυγή πίεσης από το σύστημα εισαγωγής. Αν δεν υπήρχε η συσσωρευμένη πίεση μέσα στους αυλούς θα επιβράδυνε την τουρμπίνα και θα πίεζε τις πεταλούδες του γκαζιού, εμποδίζοντας το άνοιγμά τους.

2. Στην ουρά βλέπουμε την 2η κεντρική μονάδα (Power Commander της Dynojet) για τα extra μπεκ και την αντλία ψεκασμού νερού-αλκοόλης. Το φίλτρο καθαρίζει τον εισερχόμενο αέρα. Στο άκρο του στροφάλου βιδώνεται μια μικροσκοπική, αλλά πανίσχυρη αντλία, που επιστρέφει το λάδι από το κουζινέτο της φτερωτής του συμπιεστή, πίσω στο κάρτερ.

3. Τελικά εξάτμισης τιτανίου, φέρινγκ, κάλυμμα ρεζερβουάρ και φτερά από ανθρακονήματα, όλα από την Akrapovic. Ποδωστήρια της PP Tuning, με ηλεκτρονικό διακόπτη (power shifter) στον λεβιέ ταχυτήτων, της Translogic. Ενισχυμένη αλυσίδα DID (520 x-ring) οδηγεί την μακρύτερη σχέση τελικής μετάδοσης.

 

Αυτή η  R1 του Power House μοιάζει νορμάλ, αλλά δεν είναι, αντιθέτως πρόκειται για turbo. Η δυσκολία και το επίτευγμα στην συγκεκριμένη μοτοσικλέτα, είναι η διατήρηση των στάνταρτ τελικών της εξάτμισης. Με 228 άλογα και 13kgm ροπής είναι ένας λύκος με προβιά!

MotoGp newsbadge

Copyright by Power House Engineering 2011. All rights reserved.