Πολεμιστής στον Πύργο

τεύχος Νο53, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
>> Yamaha YZF R1 Turbo "Power House"
ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
Κείμενο: Αργύρης Παπαγιαννακόπουλος Φωτογραφίες: Δημήτρης Σαρελάς
Όσοι έχετε κάνει σχέδια για διακοπές στην Νότια Πελοπόννησο με μοτοσικλέτα καλό θα είναι να προσέχετε περνώντας από τον Πύργο…
 μην πάει το μυαλό σας σε φυσικές καταστροφές ή θανατηφόρα ιπτάμενα ζωύφια που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν από την Αφρική. Πλέον στον Πύργο κυκλοφορεί ένα Yamaha YZF R1, άξιο τέκνο του βελτιωτικού οίκου Power House (Ισμήνης 6. Δάφνη, τηλ. 210 97 62 713. 210 97 01 840]. Ο Σάκης Πετρόπουλος. ο τυχερός ιδιοκτήτης του υπερτροφοδοτούμενου πολεμιστή, ζήτησε από την ομάδα της Power House μια διαφορετική προσέγγιση. Το ζητούμενο ήταν σαφώς η απόλυτη δύναμη που μόνο μια τουρμπάτη δη­μιουργία μπορεί να σου προσφέρει αλλά όχι με την αντίστοιχη περιφερειακή βελτίωση που μέχρι σήμερα έχουμε δει από τον Βελτιωτή. Ο Σάκης ήθελε να στηθεί η μοτοσικλέτα κυρίως για την ευθεία όπου θα τιμωρήσει όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει τη δύναμη της! Ας δούμε, όμως. ποιες είναι οι τελικές επιλογές της ομάδας και αν τελικά ο πολεμιστής οπλίστηκε με τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αποστολή του...
yamaha r1 polemistis1
Περιφερειακές εκπλήξεις
Αυτό που μου έκανε εντύπωση, βλέποντας για πρώτη φορά το μπλε R1 και γνωρίζοντας την εμ­μονή της Power House στη συνολική Βελτίωση, ή­ταν ότι η μοτοσικλέτα είχε μικρές περιφερειακές αλλαγές. Αναρτήσεις, φρένα, μαρσπιέ αλλά και άλλα περιφερειακά που συνήθως αφαιρούνται, εδώ εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στη μοτοσικλέτα. Μικρές αλλαγές, όπως οι κοντές χρυσές μανέτες της Titax με τα ασορτί χρυσά αντίβαρα αλλά και η ψηλότερη αγωνιστική φιμέ ζελατίνα είναι οι μο­ναδικές αισθητικές επεμβάσεις που έχουν γίνει στη σιλουέτα της Ανατολίτισσας. Σημαντική αισθη­τική διαφοροποίηση είναι επίσης η εξάτμιση ή καλύτερα η απουσία εξάτμισης! Ενώ συνήθως τα διπλά τελικά παραμένουν με κατάλληλες τροποποιήσεις, ο Σάκης προτίμησε έναν κοντό σωλήνα που ­βγαίνει μέσα από το αριστερό πλαστικό και τελειώνει εκεί! 0 ήχος που παράγει το κοντό μεγάφωνο μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις δίτροχες τουμπανιασμένες δημιουργίες των MotoGP!!! Η ουρά δείχνει λιγάκι άδεια δίχως τα τελικά ωστόσο τα βλέμ­ματα προσελκύει το ψαλίδι. Με αυτή την προέκταση το μεταξόνιο του μπλε R1 είναι οριακά μικρότε­ρο από το τριαξονικό MAN που οδηγεί καθημερινά ο πατέρας μου στη δουλειά! Μπορεί στο δρόμο να έχει παρόμοια αίσθηση με φορτωμένη μπετονιέρα αλλά το ζητούμενο δεν είναι η αστική μετακίνηση αφού ο Πύργος δεν έχει το κυκλοφοριακό χάος της Αθήνας. Η νικελωμένη επέκταση (www.tobe-fast.com) μεγαλώνει κατά 15cm το μεταξόνιο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να περάσουν πιο προο­δευτικά τα κάτι παραπάνω από 230 άλογα στο δρόμο. Επειδή όμως η μοτοσικλέτα με το μεγαλύτερο μεταξόνιο δεν συνεργαζόταν με το εργοστασιακό μοχλικό, η ομάδα της Power House κατασκεύασε ένα εντελώς νέο έτσι ώστε να χαμηλώσει ξανά το μπλε R1 και να μη μοιάζει με motocross.
 yamaha r1 polemistis2
Είναι 232.86PS... να τ' αφήσω???
Πρέπει να είπε ο Νίκος Μαυρομάτης στον Σάκη Πετρόπουλο και εμείς νομίζαμε ότι έγινε ξανά σεισμός στην Πελοπόννησο αλλά τελικά ήταν το χοροπηδητό του τρελαμένου ιδιοκτήτη. Για να πετύχει αυτή την ιπποδύναμη η ομάδα της Power House διατήρησε, όπως κάνει σχεδόν πάντα, τον κινητήρα με τα εργο­στασιακά εντόσθια επεμβαίνοντας μόνο εκεί που είναι απαραίτητο. Η σχέση συμπίεσης έπεσε στο 9,6:1, ενώ ο χρονισμός των εκκεντροφόρων έγινε πιο ήπιος. Το φιλτροκούτι πωλείται στο Ebay και τη θέση του πήρε ένα χειροποίητο plenum στο οποίο έχει προσαρμοστεί ακόμα μια τετράδα μπεκ που στέλνει νορμάλ και όχι αγωνιστικό καύσιμο στον κινητήρα. Το καύσιμο διαχειρίζεται μια μονάδα Dynojet Power Commander III USB ενώ παράλληλα έχει συνδεθεί και ο γνωστός, πλέον, άγραφος εγκέφαλος με το κόκκινο αυτοκόλλητο Power House. Η τουρμπίνα δεν αποτελεί έκπληξη αφού ο Βελτιωτικός οίκος χρησιμοποιεί συχνά τα προϊόντα της Switcher, η οποία παράγει την ιπποδύναμη που προαναφέραμε μόλις στο 0.8bar πίεσης.

Straightline Warrior
Μη σε ξεγελάει η μπλε πανοπλία του στιβαρού πολεμιστή καθώς έχει επιλεχθεί για να δένει με το παραθαλάσσιο τοπίο της περιοχής του Πύργου. Αν δεν υποψιαστείς κάτι από το θόρυβο που προέρχεται από τα δεξιά σωθικά του ή αν το μακρύ ψαλίδι δεν σε βάλει σε σκέψεις, τότε αν περνάς από τον Πύργο πηγαίνο­ντας για την Πύλο και πετύχεις το συγκεκριμένο R1, κάνε στάση για κρέπες γιατί οι κολόνες που θα φας θα είναι πολλές... Κρίμα δεν είναι να χαλάσουν οι διακοπές σου??? Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ... Το σαλιγκάρι έχει άλλη χάρη!

MotoGp newsbadge

Copyright by Power House Engineering 2011. All rights reserved.